gyermekbetegsegek.jpg

Gyermekbetegségek az óvodáskorban

 

Óvodás korú gyermekeknél gyakran előfordul, főleg kisebb korban, hogy a gyermek az átlagosnál sűrűbben betegszik meg, vagy csak lassabban tud egy-egy betegségből kilábalni.

Az anyukák mennének dolgozni, hiszen fontos a munkahelye, ugyanakkor a betegség tüneteit mutató gyermeket mégis csak jobb otthon ápolni, és ez egy ördögi kör, amivel lépten-nyomon szembesül a szülő, az óvoda és a gyermek orvosa. Ilyenkor elsősorban a gyermek érdekeit kell nézni, ugyanis rossz közérzetű, nyűgös, bágyadt apróság gyógyulását nem igazán segíti az óvodai közösségi élet. Pár napig az otthoni nyugalom, a szeretetteljes anyai vagy éppen nagymamai ápolás, a közösségtől való távolmaradás mellett nagyobb esély van arra, hogy orvosi vagy komolyabb gyógyszeres kezelés nélkül is egy-kettőre újra egészséges lesz a gyermek.

Minden alkalommal minden szülőnek, mielőtt gyermekét közösségbe viszi, fel kell mérnie és el kell döntenie, hogy mehet-e gyermeke oviba, vagy éppen baba zsúrra. Ha egészséges és tünetmentes a gyermek, erre a válasz egyszerű.

Előfordulhatnak azonban nehezebben eldönthető esetek: kicsit folyik az orra, elvétve hurutosan köhög, 37,0-és 38,0oC közt volt a hője, széklete 1x hígabb volt, fertőz-e vagy nem fertőz, kapjon-e gyógyszert, vigyem-e orvoshoz vagy néhány napig otthon pihenjen, ápoljam és figyeljem.

Íme néhány tünet, amivel egyértelműen nem szabad a gyermeket közösségbe vinni/engedni:

Láz: 38oC vagy ennél magasabb testhőmérséklet annak jele, hogy a szervezet vírusos vagy bakteriális fertőző betegség ellen küzd, ezért jótékony hatása van, és az ellenanyag fokozottabban is termelődik. Lázcsillapító adásával a lázat csökkenthetjük, a gyermek közérzetét javíthatjuk. Az antibiotikum nem lázcsillapító!

Hányás-hasmenés: Ismétlődő hányás, híg székletek ürítése gyors folyadékveszteséget eredményezhet. Szájon át adható infúziós oldattal, gondos folyadékpótlással a kiszáradás veszélye csökkenthető. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek vizeletének mennyisége a szokásos mennyiségű maradjon, így a kórházi felvételt mindenképpen el tudjuk kerülni. A diétás megszorításnak nincs jelentősége. Probiotikumokkal javíthatjuk a gyógyulás folyamatát.

Szokatlan kiütések a bőrön: Számos oka lehet: fertőző bőrbetegségek, bőrgennyedések (pl.ótvar), étel vagy egyéb eredetű allergiás kiütések, csípések, vírusos hólyagos betegségek (herpes, kéz-láb-száj vírus, bárányhimlő) skarlát vagy bármilyen szokatlan bőrelváltozás. Ezek eldöntésében mindenképpen segítség az orvosi vizsgálat, a kezeléshez a megfelelő módszert és a gyógyszereket az orvos rendeli el, dönt a közösségbe lépés idejéről.

Rohamszerű száraz, ugatós vagy hurutos köhögés, zihálás, nehézlégzés: A köhögés a légutak tisztításának módja, egy tünet, aminek számtalan oka lehet. A közösségbe járó gyermeknél főként légúti vírusok okozzák a kezdetben száraz, majd hurutosan oldódó köhögést, amely szövődménymentes esetben 7-14 nap alatt teljesen gyógyul. Ugatós köhögés a hangszalagok környékének gyulladása, mely párásítással, a hörgök szűkületével járó asztmatikus köhögés pedig hörgőtágító kezeléssel jól gyógyítható. A lázzal, nyugalmi légzésszám emelkedéssel is járó tüdőgyulladás orvosi vizsgálatot és kezelést igényel.

Kínzó, gátolt orrlégzés, masszív orrváladékozás: Orrváladékozó gyermek szinte kivétel nélkül előfordul közösségben az őszi-téli-tavaszi időszak során. A közönséges nátha gyorsan gyógyul, a vizes orrváladékozás előbb fehéres, majd sűrűbb sárgás lesz és egy jó hét alatt az állapot teljesen rendeződik. Fontos, hogy a gyermeket mielőbb tanítsuk meg a helyes orrhigiénére, orrfújásra.

Szemváladékozás: Fertőzés jele, mely kezelendő, és gyógyulásig a gyermek közösségbe nem vihető.

Fájdalom: Ha a gyermek bármiféle fájdalomra, hasfájásra, fejfájásra, torokfájásra, fülfájásra panaszkodik, vegyük komolyan. Természetesen az is előfordulhat, hogy ezt már számtalanszor „átverés” formájában megéltük, de ha nem akar múlni, vagy gyakran visszatérő panasz, kérjünk orvosi segítséget.

Fejtetű: A közösségbe járó gyermekeknél ez bármikor felbukkanhat, szűrése rendszeresen történik az óvodában, iskolában, gondos kezelés a szülők feladata.

Az óvodába járó gyermeknél mindezek a tünetek bármikor az óvodai bentlétük alatt is jelentkezhetnek, melynek észlelése esetén a szülőt mielőbb értesítik, és a közösségből való kiemeléséről, elkülönítéséről az óvoda dolgozói gondoskodnak.

Mindezek mellett - a leggondosabb óvodai felügyelet ellenére is - a gyermeket bármikor érhetik balesetek, sérülések is. Az elsősegélynyújtásban mindenkinek szerepe van, vészhelyzetben a mentők 104 bármikor hívhatók. Balesetek, sérülések esetében beutaló nélkül a sürgősségi baleseti ambulancia – a gyermekek részére Szegeden a Gyermekklinika gyermeksebészete - a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Sürgős szükség esetében hasonlóan a Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Klinika is elérhető beutaló nélkül.

A közösségbe járó gyermekek szinte folyamatosan fokozottabban vannak kitéve fertőzéseknek, melyek a hazánkban meghonosított kötelező védőoltásoknak - diftéria, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, tetanusz, tüdőgyulladás, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, fertőző májgyulladás B elleni oltásnak - köszönhetően ma már egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő. Bár a szülők sok esetben természetesnek tekintik, hogy a gyermekkorral együtt járnak a fertőző betegségek, kevésbé vannak tisztában azzal, hogy azoknak esetleges szövődményei is kialakulhatnak, és ez előre nem jósolható meg.

A kötelező védőoltásokon kívül ma már számtalan egyéni védelmet is biztosító védőoltás is rendelkezésre áll bizonyos betegségek megelőzésére (pl. bárányhimlő, járványos agyhártyagyulladás (A, C, W 135, Y, B), influenza, rotavírus, kullancs okozta agyvelőgyulladás, méhnyakrák, HPV okozta szemölcsök stb.), melyhez javasolt, hogy minden szülő kérjen tanácsot gyermeke orvosától.

Ne engedjük, hogy a rohanó világ, munka, pénz, karrier elterelje figyelmünket egyetlen kincsünkről, a gyermekről, akiért mindezt vállaljuk. Húzzunk féket, adjunk figyelmet és időt gyermekünknek, ne hagyjuk a bajban magára. Ne feledjük, hogy a rendszeresen adott D-vitamin, számtalan multivitamin és immunerősítő ellenére a betegségek hátterében lelki okok is meghúzódhatnak, mintegy figyelmeztetve minket arra, hogy kicsit elhanyagolva, mellőzve van gyermekünk.

A betegségek megelőzésén és kezelésén túl a lelki erősítésre, a lelki egyensúlyra is törekedjünk, hiszen erre a legjobb orvosság az egymásra figyelés és a szeretet.

                                                                                              Dr. Kovács Julianna

                                                                                                gyermekorvos